Hur konstsamlaren blev miljardär 💸


Konstsamlaren och investeringar 📊

Heinz Berggruen flydde Nazityskland 1936 med kurs mot USA. Han studerade litteratur och var helt okänd fram tills hans äldre dar.

Heinz chockade världen när han sålde en del av sin konstsamling för $100 miljoner till tyska staten vilket ansågs vara en gåva när värdet uppskattades till $1 miljard 💸

Därefter ville alla veta hur Heinz lyckats samla på sig sina klenoder. Var det tur eller skicklighet? Investeringsfirman Horizon Research hade en tredje förklaring: Han köpte stora kvantiteter av konst.

The great art dealers operated like index funds. They bought everything they could.

And they bought it in portfolios, not individual pieces they happened to like. Then they sat and waited for a few winners to emerge.

Likt en indexfond köpte Heinz brett utan att personligen försöka välja ut vinnarna baserat på hans smak.


J.P Morgan Asset Management publicerade fördelningen av avkastningen för ett brett tråkigt Index Rusell 3000 sedan 1980:

Forty percent of all Russell 3000 stock components lost at least 70% of their value and never recovered over this period.

Effectively all of the index’s overall returns came from 7% of component companies that outperformed by at least two standard deviations.

40% av indexets aktier sedan 1980 förlorade 70% eller mer av sitt värde utan att återhämta sig. Endast 7% av indexets aktier stod för majoriteten av avkastningen.

I livet tenderar extremutfallen att dominera livet likt Heinz tavlor och på börsen.

Just därför tycker jag om indexfonder så mycket. Jag köper brett och över tid kommer ett fåtal aktier bli stora vinnare vilket historiskt har tenderat att ge en fin avkastning.


Det här pratade jag om under onsdagkvällen under ett event via Unga Aktiesparare om fondsparande.

I lördags var jag speaker under en handbollsmatch inför 350 personer vilket innebär att jag spelade musik och berättade vilka som gjorde mål. Blev en stor tabbe av mig på slutet också 😅 (men man lär sig).

Timmarna innan jag ska prata inför människor brukar jag svettas orimligt mycket och vara nervös.

När jag dock börjar prata brukar nervositeten släppa.

På jobbet och i skolan måste du prata inför folk oavsett om du vill det eller ej. Därför kommer här tre personliga lärdomar från att ha hållit i ett tiotal föreläsningar, pratat på 100+ handbollsmatcher och gjort 1000 stycken Tiktoks:

  1. Artikulera - speciellt om du pratar grov skånska som mig bör du fokusera på tydligare munrörelse för att bli bättre förstådd. Våga prata långsamt och betona dina viktigaste poänger.
  2. Gör din grej - när det kommer till kroppsspråk är jag långt ifrån en expert. Vad jag kommit fram till iallafall är att omfamna ditt naturliga sätt att använda exempelvis dina armar när du pratar. Gör det som du känner dig trygg i. Med det sagt har jag mycket att utveckla när det kommer till mitt kroppsspråk (svara på mailet om du vill diskutera kroppspråk).
  3. Berätta historier - feedbacken jag fick på min föreläsning om fondsparande i onsdag var bla att man faktiskt kommer minnas ihåg delar av min presentation eftersom jag berättade historier! Siffror och statistik är viktigt för att underbygga resonemang men det är historier likt konstsamlaren Heinz Berggruens som fastnar.

Den andre december kommer Unga Aktiesparare i Lund som jag är ordförande för hålla i en heldag där vi bjuder på gratis mat och grymma gästföreläsningar.

I nuläget är 29 stycken anmälda och vi har endast 50 platser till eventet.

Du kan läsa mer om eventet här, hoppas att vi ses!

Och ja, jag kommer prata under eventet och vara nervös inför dagen men det är värt ångesten 💫

Jag har inte hunnit ladda upp ett poddavsnitt idag, kommer närmsta dagarna.

//Oliver

✍ Veckans citat:

Invert, always invert: Turn a situation or problem upside down. Look at it backward.
-Charlie Munger

📚 Vad jag läst:

Templet i öknen av Olof Lundh

Jag är väldigt fotbollsintresserad och följer journalisten Olof Lundh främst i Alla mot Alla (var på finalen i Globen och såg honom vinna tillsammans med Ebba Kleberg von Sydow).

Att Qatar fick anordna VM är en katastrof, jag uppskattade att få en bättre bild av allting runtomkring även om det är mycket mörk. Rekommenderas för fotbollsintresserade.

🎧 Vad jag lyssnat på:

Morgan Housel — Contrarian Money and Writing Advice, Three Simple Goals to Guide Your Life, Journaling Prompts, Choosing the Right Game to Play, Must-Read Books, and More (#702)

Jag har plöjt igenom några poddavsnitt med Morgan Housel som släppte en uppföljare till boken Psychology of Money förra veckan. En av mina favoritförfattare, laddar inför att läsa hans bok med intressanta poddar 😁 Morgan Housels nya bok heter Same as Ever.

Berättelsen om Heinz Berggruen och Russell 3000 i början av mailet kommer båda från Morgans första bok som jag gjort podd + artikel om.


Hej! Mitt namn är Oliver

Mitt nyhetsbrev skickas varje vecka till 1 069 läsare som tar del av mina bästa tips för att förbättra sin ekonomi och mindset kring pengar 💰

Read more from Hej! Mitt namn är Oliver

🤑📈 Att investera på börsen ska vara tråkigt och enkelt! Long time no see, det har varit en katastrofalt dålig kontinuitet av veckovis mail från mig på sistone. Inga ursäkter, jag ska bättra mig! 😉 I veckan fick jag en intressant fråga från en kompis om att hålla sig till en enkel investeringsstrategi i takt med att man samlar på sig allt mer kunskap. Den här frågan ställer du dig troligen veckovis oavsett om det gäller träning, jobbet eller familj:Finns det ett bättre och effektivare sätt för...

4 tips för att förbättra din ekonomi 2024 📈 Hej, första månaden av 2024 är till ända och jag känner att månaden flugit förbi 😅 Jag har inte hunnit närmelsevis så mycket som jag naivt trodde att jag skulle hinna men det har ändå varit en bra månad.Idag vill jag dela med mig av 4 tips för att förbättra din ekonomi 2024. Tipsen handlar om privatekonomi, investeringar och rikedom bortom pengar (att förgylla livet). 1. 10X din ekonomi på 1,5 timme Sedan tre veckor tillbaka jobbar jag på...

Jag har tagit examen! Long time no see! Jag glömde maila det men på Instagram skrev jag i början av december att jag behövde ta en paus från sociala medier/nyhetsbrev för att fokusera på jobb + kandidatuppsats.Nu är jag klar och tillbaka! Uppsatsen är inlämnad, examen är tagen och jag har börjat på ett drömjobb!Nu låter det kanske som att allting går toppen för mig men att skriva kandidatuppsats var inte min grej och väldigt jobbigt emellanåt. Jag har faktiskt inte fått resultatet för...